Werving & selectie: samen gaan we voor een lange relatie

In 2017 lag onze uitdaging vooral in het vinden van de juiste nieuwe collega’s om aan de vraag te kunnen voldoen. Daarom is in juni 2017 Ciska van den Brink aangenomen als corporate recruiter. Ze vertelt over de stappen die ze sindsdien heeft gemaakt in het werving- en selectieproces.

Ciska, kun je uitleggen wat er veranderd is in het recruitmentproces sinds jouw komst?

“Voorheen lag recruitment vooral bij de managers en bij directielid John de Jongh. Ik heb dit hele proces overgenomen. Tijdens de selectie let ik er voornamelijk op of de kandidaat de juiste competenties heeft voor de functie en of hij/zij past bij onze bedrijfscultuur. De manager van de betreffende afdeling focust voornamelijk op het kennisniveau en op de match met het team. Met mijn komst worden de ‘zachte kanten’ van functies beter uitgevraagd. Ook heb ik de snelheid en kwaliteit van het wervingsproces kunnen verbeteren. Ik beantwoord de kandidaten na hun sollicitatie zo snel mogelijk en houd frequent contact met ze. Managers deden dit voorheen naast hun andere werk, waardoor een persoonlijke benadering niet met alle kandidaten mogelijk was. En dat is iets dat we bij DataByte wel erg belangrijk vinden.

Waarom is de match op persoonlijk vlak zo belangrijk? Is kennis niet veel belangrijker dan gedrag?

Gedrag is moeilijk aan te passen en moet je eigenlijk niet willen aanpassen. Iemand is zoals hij is en dat past wel of niet. Kennis en kunde is wat dat betreft makkelijker aan te leren en bij te spijkeren. De Talent Management Analyse (TMA), waarbij kandidaten 312 stellingen voorgelegd krijgen, helpt mij om het gedrag van kandidaten te analyseren en om de diepte in te gaan tijdens het tweede gesprek. We vinden het belangrijk dat mensen echt bij ons passen, omdat we met de juiste mensen onze groeiambitie kunnen waarmaken. Initiatief nemen en blijven ontwikkelen zijn belangrijke kernwaarden in de groeiambitie en de snelheid waarmee dat gaat. De organisatie gaat vooruit, opdrachten moet je naar je toe trekken in een hoog tempo. Kan je dat niet? Dan kan je minder goed mee in de ambitie en snelheid, dat is niet fijn voor de medewerker en niet voor DataByte.

Hoe gaan sollicitatiegesprekken bij ons?

De gesprekken zijn soms best heftig omdat we dieper op de persoonlijkheid van de kandidaat ingaan dan de meeste organisaties doen tijdens de sollicitatiegesprekken. Wij geven tijdens het gesprek ook al direct feedback, zodat de kandidaat weet waar hij aan toe is. Voorafgaand aan het eerste gesprek geef ik aan hoe de sollicitatieprocedure eruit ziet. Ik vraag altijd of ze het goed vinden dat we het gesprek op die manier gaan doen. Bij DataByte geven we graag het stuur in eigen handen, dus als kandidaten het gesprek heel anders willen, dan kunnen ze dat aangeven. Al wacht ik nog steeds op het moment dat iemand dat doet! Onze sollicitatiegesprekken duren 1,5 uur en we hebben meestal twee gesprekken. Dat is in totaal 3 uur plus nog een TMA die kandidaten moeten invullen. We willen echt weten wat iemand drijft en waar iemand energie van krijgt. Als we dit weten, weten we hoe we diegene kunnen blijven motiveren en inspireren.

Hoe zorg je ervoor dat kandidaten open durven te zijn tijdens het gesprek?

Tijdens de eerste 5 à 10 minuten probeer ik een vertrouwde omgeving te creëren door te starten met een rondleiding en even over koetjes en kalfjes te praten. Daarnaast spreek ik iedereen eigenlijk al telefonisch voordat ze op gesprek komen.

Mijn contact hou ik altijd zo informeel en laagdrempelig mogelijk, zodat ze zich bij mij al veilig voelen.

Kandidaten zijn ook echt welkom. Hun naam staat op het welkomstscherm als je bij ons de trap oploopt en ze worden hartelijk ontvangen door onze collega’s van de receptie. Onze website werkenbijdatabyte.nl met persoonlijke blogs en beelden helpt ook bij het creëren van een vertrouwd gevoel. In de vacaturetekst linken we vaak door naar blogs van de medewerker van de maand. Hierdoor maken ze alvast ‘kennis’ met hun wellicht toekomstige collega’s.

Wanneer voel jij je trots?

Als ik iemand heb aangenomen en ik zie dat diegene helemaal op z’n plek zit. Ik vind het ook leuk om bij de manager en collega in het begin even langs te lopen om te vragen hoe het gaat en om te kijken of er nog zaken spelen waarbij ik kan helpen. Iemand aannemen is stap één, maar dan begint het eigenlijk allemaal pas.”

Meer nieuws