Hoe maken wij ontwikkeling op soft skills meetbaar?

Ontwikkeling op soft skills vinden wij ontzettend belangrijk. Het is daarom ook onderdeel van onze beoordelingssystematiek, maar tegelijkertijd voor alle collega’s vrij in te vullen. Iedere medewerker zit zelf achter het stuur en bepaalt zijn/haar route naar zijn/haar zelf bepaalde stip op de horizon op zowel technisch als persoonlijk gebied. Deze vrijheid vinden we fantastisch, maar tegelijkertijd ook lastig. Hoe maken we de ontwikkeling die collega’s doormaken meetbaar en vooraf inzichtelijk?

Ontwikkeling on the job

Veel van onze collega’s zijn dagelijks met klanten en inhoudelijke ICT (advies)vraagstukken bezig. Dit zorgt ervoor dat zij zich elke dag on the job ontwikkelen. Het invullen van lange formulieren ter voorbereiding van hun ontwikkelgesprek, schiet er dan vaak bij in. Daarom hebben we per afdeling een inzichtelijke checklist gemaakt met onderdelen waarop medewerkers zich kunnen ontwikkelen en waarop zij (kort, maar krachtig) kunnen aangeven op welk gebied zij stappen hebben gemaakt.

Het grote voordeel is dat de medewerker helemaal zelf kan kiezen wat het beste 
bij hem/haar past qua ontwikkeling. Dat stuur hebben zij allemaal nog steeds zèlf in handen.

Onderdelen die we (voor onze Engineers) meetbaar maken zijn:

  • Het houden van een feedback- en reflectiegesprek
  • Het geven of bijwonen van een pizzasessie 
  • Het behalen van een certificering
  • Het houden van een ontwikkelgesprek
  • Het voltooien van een NewHeroes training
  • Meelopen met een andere Engineer
  • .. etc.

Bij deze onderdelen staan verschillende waardes. Zo krijgt een Engineer voor een feedbackgesprek 4 punten en voor het meelopen met een andere Engineer of het behalen van een certificering 2 of 1 punt(en). Dit lijkt misschien tegenstrijdig. Maar past helemaal bij het 70-20-10 principe wat we nastreven.

70-20-10?

John de Jongh (Directeur) vertelt: ‘’De ontwikkeling bij DataByte is qua focus anders. Veel bedrijven geven aan dat het gaat over techniek en kennistrainingen. Wij zijn ervan overtuigd dat je het meeste leert (70%) van de ervaringen en kennis die de collega opdoet tijdens het werk. Feedback en coaching zorgt voor 20%. Regelmatig terugkijken en even uitzoomen helpt om jezelf scherp te houden en de juiste koers te blijven varen. De overige 10% van ontwikkeling komt uit E-Learning, certificeringen en training.

Even in de praktijk: een Engineer die een Microsoft Azure training doet (10%), leert het pas echt als hij dit voor een klant inricht (70%). En verdiept zijn kennis nóg verder wanneer hij hulp krijgt van een collega die hier ervaring in heeft (20%).”

Ontwikkeling: geen vrijheid/blijheid, maar tastbare resultaten! 

De vrijheid in de ontwikkeling van medewerkers, betekent ook verantwoordelijkheid, voorgang en verbetering. Iedereen krijgt alle vrijheid om zijn functie en ontwikkeling vorm te geven, maar krijgt daarbij direct de verantwoordelijkheid voor de voortgang en het resultaat. Dit nieuwe systeem helpt ons hierbij. Daarnaast hebben al onze collega’s een natuurlijke drang om dingen beter te maken. Wij willen onszelf, maar ook onze werkzaamheden constant verbeteren. Wij nemen geen genoegen met medium resultaten. Voor ons alleen het beste.. en nu nog meetbaar ook!

Meer nieuws